DIABETES

Men mamma, jag är inte sjuk. Jag har bara lite diabetes

Martina S Bach (2011)

Den här boken handlar inte bara om Diabetes typ 1 och allt vad det innebär i form av insulinstick och blodsockervärden.
Boken berättar historien om en mamma vars son har insjuknat i en kronisk sjukdom som hon inte kan göra honom frisk från, diabetes typ 1. 
Boken handlar om den omtumlande vägen tillbaka från chock och sorg till ett aktivt lärande och en ny tro på framtiden. Den handlar om nya och fördjupade insikter som mamman gärna vill dela med sig av. Insikter om medicinska och medmänskliga i sin karaktär.
Boken riktar sig till föräldrar, anhöriga och lärare som har en relation till barn med diabetes typ 1. Förhoppningen är att skapa en djupare förståelse för hur en diabetikers vardag faktiskt ser ut, både för barn och familjer.

Hur då sjuk?
Susann Gleisner(2013)
När man är sjuk ska man väl ligga till sängs, eller?
Martins kompis Mimmi har diabetes, men hon ser inte alls sjuk ut, tvärtom. Bara man sköter sin sjukdom, säger Mimmi, kan man leva som vanligt som alla andra barn. 

Susann Gleisner fick själv diabetes typ 1 när hon var barn. Med berättelsen om Mimmi vill hon visa att livet ingalunda tar slut efter en diabetesdiagnos. En bok att läsa högt eller läsa själv för 5-7 åringar, fantasifullt illustrerad av Margareta Sandin

Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna: hur du blir expert

Ragnar Hanås (2014)

Boken visar på ett praktiskt sätt vad du behöver veta för att själv kunna ta hand om din diabetes. Den vill hjälpa dig att må bra idag, att undvika sena komplikationer samt hur du ska hantera din diabetes i olika situationer i livet. Boken vill påminna dig om att det är du som bestämmer över ditt liv och lära dig om hur detta fungerar praktiskt.
Boken riktar sig först och främst till dig som har barn- och ungdomsdiabetets i familjen men stämmer även in på vuxna med insulinberoende, diabetes typ 1. 
Ragnar Hanås är barnläkare med specialisering på diabetes. (Faktabok)

Älskade vampyr: Om livet med ett barn med diabetes typ 1

Ami Skånberg Dahlstedt (2010)

Boken skildrar hur tillvaron ställs på ända för en svensk småbarnsfamilj när yngste sonen får en allvarlig diagnos: Diabetes typ 1
Familjen tvingas anpassa sig till en ny situation och framför allt vänja sig vid osäkerheten och rädslan för komplikationer som sjukdomen för med sig. Rutiner, kontroller och insulinsprutor blir sakta men säkert en naturlig del av tillvaron. Boken berättar om hur de lyckas hålla ihop, hålla modet uppe samt hur det går när familjen ger sig ut på äventyr.
Boken vill ge dig en inblick i hur det kan gå när syskon, släkt, vänner, skolpersonal, grannar m.fl. tvingas förhålla sig till en ny situation som väldigt många saknar kunskap om.

Björnbröder

Malin Svensk (2012)

Tänk dig att ditt barn får en allvarlig sjukdom. Du är helt maktlös, hjälplös och vill inget hellre än att ditt barn skall bli friskt. Vad gör du? 
Malins liv vändes upp och ner en vinterdag i januari 2011. Hennes 6årige son, Tim, insjuknade i en blodsjukdom. Malin startade då en blogg för att vänner och familj skulle kunna följa med Tim på vägen. Hon visste då inte att bloggen skulle vara viktigast för henne själv. Malin vill att boken skall bli ett minne till Tim och hans bror Viggo. Lillebror Viggo blev nyckeln till Tims tillfrisknande. Med boken vill hon förmedla att aldrig ge upp och aldrig sluta kämpa när livet är som mörkast.

CANCER

Cancerkarusellen

Anna Lindvall Olsson (2010)

Boken berättar om hur vi tre, jag, Tor och vår dotter Nena under ett års tid drogs med i en svindlande cancerkarusell. Vi turades om att stötta och bryta ihop. Boken beskriver den brutala, ärliga sanningen om hur det var att se sin store starke beskyddare bli svag och hjälplös. Och ofrivilligt hamna i en situation som anhörig. Här beskrivs hur den 2årige dottern Nena kämpar om sin rätt till sin pappa, även om han är sjuk. Boken berättarom den förfärliga känslan av att inse att ens barn tvingats lära sig mer om sjukhusvärlden än om Astrid Lindgrens värld.
Författaren har skrivit boken ur eget perspektiv, om hur det är som anhörig till en cancersjuk man. ”Hon skrev boken hon själv velat läsa”.

En ängel till låns

Humlan Milton (2011)

Det här är min berättelse om hur min familjs liv slås i tusen bitar i ett enda slag. En kamp mot döden för livet. Det är en resa var ens biljett inte är självvald men tydligen redan betald och priset var det högsta tänkbara. Calle blev tre och ett halvt år. 
I boken får vi ta del av Humlans egen resa, en inre resa, som mamma till Calle. Hon beskriver hur livet inte blir som man vill, om hopp, förtvivlan och sorg. Ett sökande som ligger bortom sorgen.

En ung kvinnas sista ord

Regine Stokke (2012)

Regine Stokke är 17 år gammal när hon en dag i augusti får beskedet att hon lider av akut leukemi. Ett år senare är hon död. Två månader efter beskedet bestämmer hon sig för att starta bloggen ”Face your fear”, som snabbt blir Norges mest lästa blogg. Hon skriver ärligt och ingående om sjukdom, död och livet. Hon låter oss följa med genom cellgiftbehandlingar, möten med andra dödssjuka barn, djupa samtal om döden och stunder efter allvarliga besked. Hon delar även med sig av ljusare stunder under året, som sina besök hemma, minnen från rockkonserter, egna fotoutställningar och födelsedagsfirande. Ögonblick ut en levnadsglad tonårings alldeles för korta liv. 
Regines blogg, utvalda läsarkommentarer och utdrag ur hennes familjs och vänners dagböcker har blivit till En ung flickas sista ord.

Var är min stjärna? 

Gudrun Dalid (2001)

Dokumentären Var är min stjärna? Är berättelsen om Jacob som var autistisk och dog av leukemi, han blev 14 år gammal. Hur reagerar en förälder när man får ett barn med handikapp? Hur påverkas vardagslivet? Hur påverkas livet när ett barn får en livshotande sjukdom? Boken är en berättelse om en familj som gjorde det bästa av en svår livssituation. Gudrun Dalid har tagit del av och formulerat en livsberättelse som beror.

Carpe Diem: Himlen får vänta 

Gunilla Danielsson (2012)

Joel fick diagnosen ALL, Akut Lymfatisk Leukemi, när han var 18 månader gammal. ”Han har slutat gå, äta och får andningshjälp. Han ligger nerbäddad i en säng på ett utav landets största sjukhus. Han har en sond för näringsintag, dropp och antibiotika på en sida av sängen, cellgifter och blodtransfusion på den andra samt kontrollmaskiner som mäter puls och syresättning”. Idag är Joel en pigg och levnadsglad 12-åring som vet vad han vill. I boken får ni följa Joels kamp om att övervinna sjukdomen två gånger. Att ha ett positivt tänkande i svåra situationer trots kampen mellan liv och död, de långa sjukhusvistelserna samt återföreningen till ett vardagligt liv utanför sjukhuset är den röda tråden i boken. Carpe Diem – Himlen får vänta är skriven av Joels mamma, Gunilla Danielsson.

Innan jag dör

Jenny Downham (2009)
Alla måste vi dö. Det vet vi. Men 16-årige Tessa vet det bättre än någon annan. Hon har leukemi och bara några månader kvar att leva. Hon bestämmer sig för att göra en lista över saker hon vill uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står ”att bli av med oskulden”.
Innan jag dör är en bok fylld av liv och stark livskänsla. Den handlar om att ta farväl av livet, men lika mycket om att leva det.

”Det är ju cancer”

Anki W Karlsson (2006)
Det är ju cancer är en berättelse om en liten flickas kamp mot sjukdomen leukemi. Behandlingen gjordes i tre etapper under två och ett halvt år. Lina och hennes familj upplevde sorg men också glädje och förväntan. Vid slutet av behandlingen accelererade Linas önskningar att göra roliga saker. Alla gjorde allt för att Linas önskan skulle uppfyllas. Sjukdomen segrade till slut, Lina somnade in en sommardag i juli 2000. Boken beskriver familjens och vännernas agerande och skiftningar mellan hopp och förtvivlan.

Maja & döden

Ann-Marie Ljungberg (2014)

Maja är 13 år gammal och ligger på canceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. I sin dagbok skriver Maja om livet på sjukhuset och hur det är när alla vuxna är just vuxna. Om mamma och mormor som alltid bråkar, om avlösaren Evalena, om Karim, om fortbollsgänget, om Mirjam och Zara i punkbandet. Och så skriver hon om Leonard. Leonard.

Stanna hos mig

Lindsay Nicholson (2007)
Lindsay Nicholson och hennes man John Merrit sågs som det perfekta paret. Men deras värld vändes upp och ner när John insjuknade i leukemi. Lindsay lämnade ensam med två underbara döttrar när John somnade in vid en ålder av 35 år. En kort tid efteråt drabbas hennes äldsta dotter av samma sjukdom, hon dör, 10 år gammal. 
Lindsay fann sorgens olika stadier som chock, förnekelse, förtvivlan och depression trots att de var regelbundet dokumenterade, inte följde ett regelbundet mönster. Hon insåg också att ingen kunde ha förberett henne inför alla de känslor som vällde upp inom henne. 
Om Lindsay har lärt sig någonting i livet, så är det att allt kan ändras på ett ögonblick. Pengar, status och karriär är inget skydd mot sjukdom och död. 
I boken berättar författaren om sitt sorgearbete och erbjuder en karta för att hjälpa oss andra att hitta den stig som inte någon av oss vill, men alla någon gång måste vandra.

HJÄRTSJUKDOMAR

Barnkardiologi: en översikt 

Jan Sunnegårdh (2000)
Hjärtsjukdomar hos barn är ett betydande område inom barnmedicinen. Boken skildrar sjukdomsförloppet vid olika barnkardiologiska tillstånd ur anatomisk och fysiologisk synpunkt. Boken är rikt illustrerad och innehåller sammanfattade beskrivningar av de vanligaste kirurgiska behandlingsmetoderna liksom kateteringingreppen vid medfödda hjärtfel. En översiktig beskrivning ges även av epidemiologiska aspekter, undersöknings-och behandlingsmetoder, hjärtmuskel sjukdomar, infektioner och inflammatoriska tillstånd i hjärtat liksom rytmrubbningar m.m.

ÄTSTÖRNINGAR

Ta livet av mig, mamma!
Marianne Käcko (2008)
En mors berättelse om flickan som vägrade äta. När Katarina fick anorexi första gången var hon elva år. När hon var femton och sjuk för andra gången var hon övertygad om att hon aldrig mer skulle äta. Idag är hon frisk och "Ta livet av mig, mamma!" är Marianne Käckos berättelse om sin dotters sjukdomstid. En berättelse om att se sin dotter lida, om att leva med en anorektiker. Om att kämpa för ett lämpligt vårdalternativ. Framför allt är det en berättelse om en familj full av kärlek, en berättelse med ett ovanligt lyckligt slut. 

LÅNGTIDSSJUKA BARN

Att leva med långtidssjuka barn- det blir bra ändå
Maria Nystedt (2015)
I boken delar Maria och hennes familj, vänner och sjukvårdspersonal med sig av de erfarenheter som livet med ett kroniskt sjukt barn innebär. Marias son Adrian lider av en blodbristsjukdom som gör honom beroende av blodtransfusioner va tredje vecka för att överleva.  Detta är en värdefull bok för alla med långtidssjuka barn i sin närhet.  

SORG

Sorg hos barn: en handledning för vuxna 

Atle Dyregrov (2007)

Syftet med boken är att ge vuxna en bättre förståelse av barns reaktioner i sorg. Författaren tar upp barns tankar och reaktioner när döden drabbar familj, vänner, far- och morföräldrar. Boken ger råd och principer för hur man på ett bra sätt tar hand om barnen när den närmaste familjen drabbas av dödsfall. Hur ska man reagera när något sådant händer? Skall barnen få vara med på begravningen? Skall de få se den döde? 
Boken är skriven för föräldrar, släktingar, lärare och andra vuxna som möter sörjande barn. 
Boken ersätter författarens tidigare utgivna bok Barn i sorg (1990).

Sorgen är kärlekens baksida: aldrig skall jag sluta älska dig

Gunilla Karlsson (2007)
”Jag är mamma till tre barn, två här på jorden, en i andevärlden.”
Gunilla skrev boken som ett led i sorgearbetet. Boken är skriven efter att hennes son, Rickard, omkom i en trafikolycka, endast 23 år gammal. Boken består till stor del av dikter med korta prosastycken som förklarar diktens tillkomst.
Boken hjälper förhoppningsvis dig, som har förlorat ett barn eller en närstående.

Ett litet barn dör – ett ögonblicks skillnad

Ingela Bendt (2006)
Vår sorg är inte längre inbunden. Vi törs prata om den, visa den, låta den ha sin tid. 
När ett barn dör, oavsett ålder, drabbas alla i dess närhet. Det finns ett stort behov av att få träffas, prata, gråta och göra sorgen synlig.
Boken är ett stöd i bearbetningen av sorgen för alla drabbade.

Medan körsbärsträden blommar: om sorgen efter förlusten av ett barn 

Jeanette Nejl (2013)
Hur överlever man förlusten av sitt barn? Hur ser sorgen ut? Vad händer med oss i sorg? Hur reagerar omgivningen? Hur önskar vi att den sörjande reagerar? 
Att läsa andras berättelser om att mista ett barn och om att uppleva sorg hjälpte mig att famla mig i mörkret. Det finns andra som har upplevt samma smärta, som överlevt och till och med börjat leva igen. 
J. Nejls berättelse är en mörk skildring av kampen att återfå tron på livet. En berättelse om sorgen efter att förlora ett barn – livet som försvann just när det hade börjat. Boken beskriver på ett starkt sätt hur fysisk sorgen är.

Kompisboken om sorg

Lotta Polfeldt (2006)
Varje år mister 3 000 barn och ungdomar en förälder eller ett syskon. Då är det viktigt att ha bra vänner. Men hur ska en bra vän vara när något sådant händer? Finns det saker man ska göra eller inte göra, säga eller inte säga? I den här boken får du träffa några barn och ungdomar som förlorat en nära anhörig samt några vänner och läsa om deras syn på saken.

Undrens tid

Nicholas Sparks (2008)
Det här är en känslosam berättelse om den första kärleken, tron på en helande Gud mitt i katasrofen, och om en helande upprättelse mellan människor. 
Berättelsen utspelar sig i Beufort, North Carolina 1958. Landon Carter är 17 år, oansvarig och med i skolans innegäng. Han har dejtat mer än en tjej och till och med trott att han varit kär. Landon och hans kompisgäng är otroligt nedlåtande åt baptistpastorns dotter, Jamie, som de driver med eller pratar om bakom hennes rygg. När Jamie och Landon får huvudrollerna i skolpjäsen kunde han aldrig föreställa sig att mötet med henne skulle förändra hans liv. Han inser att det finns mer under ytan och att han liv kanske inte är så fantastiskt trots allt. Jamie bär en mörk hemlighet som gör att livet ställs på ända och att de båda måste omvärdera allt de trott på.